REGULAMIN SZKOLNEGO KONKURSU
„Przepis na tradycyjną polską potrawę"
Klasy III-VIII
CEL KONKURSU
1. Poszerzenie wiedzy uczniów o potrawach tradycyjnych charakterystycznych dla naszego kraju i regionu.
2. Wybór pięciu konkursowych potraw do opublikowania w zbiorze potraw europejskich (książka kucharska) w ramach realizowanego przez Publiczna Szkołę Podstawową nr 15 im. Królowej Jadwigi w Opolu międzynarodowego projektu pt. ”ROOTS: Return Our Origins Through Sharing” programu Erasmus +.
3. Rozpowszechnianie i dzielenie się wiedzą o dziedzictwie kulinarnym naszego kraju i regionu.
4. Promowanie kultury regionalnej.
ZASADY KONKURSU
1. Każdy uczestnik może zgłosić jeden przepis na tradycyjną potrawę, którą przygotował ( z pomocą członków rodziny).
2. Przedmiotem konkursu są przepisy na polskie potrawy tradycyjne, tj.:
- z użyciem lokalnych produktów i surowców,
- znane w Polsce, wywodzące się z tradycji i kultywowanych w regionie zwyczajów,
2. Potrawą jest odpowiednio przygotowane pożywienie będące jednym ze składników posiłku (jak: zupa lub danie główne) podawane na gorąco lub zimno. Za potrawę w ramach konkursu uznaje się także: ciasta, wyroby cukiernicze, desery.
3. Nie będą brane pod uwagę potrawy wymyślone na potrzeby konkursu.
- Klasy III-V:
Przepis powinien być zapisany w języku polskim. Na potrzeby publikacji książki kucharskiej, nominowane przepisy zostaną przetłumaczone na język angielski przez nauczycieli języka angielskiego.
- Klasy VI- VIII:
Przepisy powinny być napisane w języku polskim i przetłumaczone na język angielski (na osobnych kartkach w formacie A4).
4. Uczestnik konkursu dostarcza do nauczyciela j. angielskiego lub p. A. Loranc:
- Dwa różne zdjęcia jednej wykonanej potrawy na nośniku elektronicznym (w formacie JPG, płyta CD opisana imieniem i nazwiskiem autora i tytułem konkursu lub pendrive).
- Przepis: nazwa potrawy, składniki, instrukcja wykonania. Technika wykonania pracy jest dowolna. Format A4.
Prace konkursowe należy złożyć do dnia 11.01.2019 r.
Wybrane przez Komisję przepisy ze zdjęciami zostaną zamieszczone w europejskiej książce kucharskiej.
Komisja zastrzega sobie możliwość korekty przekazanych przepisów do celów publikacji w zbiorze potraw.
INNE POSTANOWIENIA REGULAMINOWE
1. Udział w konkursie oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych (imię, nazwisko) i publikację, bez prawa do odrębnego wynagradzania, zgłoszonych do konkursu przepisów oraz zdjęć potraw konkursowych.
2. Zakres przetwarzanych danych osobowych obejmuje dane niezbędne do realizacji Konkursu, celem przetwarzania danych jest realizacja konkursu i zamieszczenie przepisów w publikacji – książce kucharskiej, wykonanie wystawy pokonkursowej.
SERDECZNIE ZAPRASZAMY
DO UDZIAŁU W KONKURSIE